TV tipy na druhý októbrový víkend: retro snímky Maska červenej smrti, Smrť darebáka

9.10.2020|Marko Aust|

Ďalší týždeň ubehol ako voda, máme tu pre vás televízne tipy na nadchádzajúci víkend. Tentokrát to budú staršie ale overené filmové klasiky.

Na piatkový neskorý večer máme tip na hororovú snímku Maska červenej smrti (23:45h, ČT2) nakrútenej na motívy známej rovnomennej poviedky od E. A. Poea pod režijnou taktovkou režiséra Rogera Cormana, ktorý patril medzi slávnych tvorcov hororového žánru. Herecký veterán Vincent Prince sa objaví v úlohe démonického princa Prospera, krutého tyrana a najbohatšieho muža v kraji, ktorý pustoší desivá choroba nazývaná červená smrť. Zatiaľ kým dedinčania umierajú v desivých bolestiach, Prospero usporadúva na svojom hrade opulentný maškarný tanec v domnienke, že je tu pred smrtiaciou nákazou v bezpečí. Na maškarný tanec sa však dostaví tajomný hosť v červenej maske a začína tanec smrti.

Na sobotu dávama do pozornosti piatimi Oscarmi ovenčenú snímku Gladiátor (23:20h, Markíza). Historická dráma zobrazuje príbeh rímskeho generála Maximusa (Russel Crowe), ktorý na čele rímskych légií sa postaral o konečné víťazstvo nad germánskymi kmeňmi. Po bitke sa objaví starý a chorý cisár Marcus Aurelius (Richard Harris) so svojimi deťmi, slabošským synom Commodusom (Joaquin Phoenix) a dcérou Lucillou (Connie Nielsen). Cisár požiada Maximusa, aby sa po jeho smrti stal protektorom Ríma. Generál to však odmietne. Keď sa Commodus dozvie, že ho otec nehodlá menovať svojim nástupcom, zákerne ho zabije a zmocní sa vlády. Maximus sa novému vladárovi odmietne podrobiť a je zatknutý. Zo zajatia sa mu síce podarí uniknúť, ale svoj dom nájde vypálený a manželku so synom, ktorých tak miloval, zavraždených. Vyčerpaný žiaľom a zranením omdlie a preberie sa v zajatí otrokárskej karavany. Ako otrok je predaný kočovnej gladiátorskej skupine patriacej bývalému gladiátorovi Proximovi.

Do tretice je tu televízny tip na záver víkendu, francúzsky triler Smrť darebáka (20:00h, ČT2) s plejádou hereckých hviezd ako Alain Delon, Ornella Muti, Klaus Kinski či Michel Aumont. Keď u Xaviera v Paríži náhle nadránom zazvoní jeho najbližší priateľ Philippe, ešte netuší, že pre neho začína najdlhší deň jeho života, v ktorom sa mu splynú dalšie noci a dni. Na vlastnej koži pocíti, čo znamená, keď sa najvlivnejšie sily v štáte boja prezradenia korupcie a svoje okolie „čistia“ tím naistejším spôsobom. I jeho priateľ Philippe Dubay sa zaplietol do tejto hry a žiada Xaviera, aby mu poskytol alibi. Netuší, že jeho život sa môže počítať na hodiny.

Prajeme príjemný víkend.

  Foto © reprofoto Youtube

Súvisiace články