Filmové novinky na december 2020

1.12.2020|Ivet Kollárová|

Rok 2020 sa blíži ku svojmu koncu. Fakt, ktorý s nesmiernou radosťou privítame asi všetci na svete. Síce neočakávam, že odbitie polnoci za 31.12 na 1.1. akoby mávnutím čarovného prútika niečo zmenilo, no aspoň začneme s čistým štítom a novým pokusom na lepšiu budúcnosť. Týka sa to najmä nemilej situácii okolo vírusu, s ktorým zápasíme už od marca tohto nevydareného roka (česť výnimkám).

Jedna z oblastí života, ktorá bola najviac zasiahnutá opatreniami, je filmový biznis. Okrem rušenia filmových festivalov, či prerušených natáčaní, sa opatrenia najviac dotkli kín, ktoré museli zavrieť svoje brány na neurčito, čo išlo ruka v ruke s rozhodnutiami distribútorov popresúvať premiéry filmov na budúci rok. A keď sa náhodou situácia zlepšila a kiná mohli otvoriť, nemali tak čo premietať. Takúto situáciu zažívame aj teraz a mnohé kiná sa rozhodli ostať aj naďalej zatvorené.

Filmový december tak bude oklieštený, výhodu majú menšie, klubové kiná, ktorým predsa len ostali nejaké snímky na premietanie a distribútori sú schopní ponúknuť aj nejaké novinky. Ja pevne verím, že svoje brány otvoria aj multiplexy, pre ktorých bude určite výzvou posledný hollywoodsky blockbuster, ktorý ešte môže zachrániť tento filmový rok, film Wonder Woman 1984. 

Pozrime si prehľad filmov, ktoré by sme si mohli pozrieť v decembri v našich kinách. Začiatok mesiaca ponúkne tri nové snímky. Deti sa potešia animovanému filmu od tvorcov Kateřina Karhánková a Alexandra Májová, Maškrtné medvedie príbehy o večne hladných medvedíkoch. Film sa bude premietať s krátkym predfilmom Cez palubu! Druhým filmom na začiatok mesiaca je česká dráma Modelár od režiséra Petra Zelenky o dvoch kamarátoch, ktorí prevádzkujú prosperujúcu požičovňu dronov. V hlavných úlohách Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, či Zuzana Fialová.

Tretí film prvého týždňa je slovenská snímka režiséra Ivana Ostrochovského, Služobníci. Film, ktorý mal premiéru na MFF Berlinale 2020, rozpráva o študentoch kňazského semináru v totalitnom Československu, ktorí si musia zvoliť svoju „duchovnú“ cestu – či pôjdu cestou kolaborácie alebo svojho svedomia. 

Druhý decembrový týždeň by sme v kinách mohli vidieť tri nové snímky. Jedna príde do kín určite a síce, čerstvo po Be2Can, nemecká romantická dráma Undine režiséra Christiana Petzolda. Undine je historička, ktorá prednáša o mestskom rozvoji Berlína. Keď ju opustí muž, ktorého miluje, dostihne ju pradávna legenda. Film získal na MFF Berlinale 2020 Strieborného medveďa pre najlepšiu herečku Paulu Beer.

Od našich českých susedov príde (možno) do kín fantasy rozprávka režiséra Petra Kubíka, Princezná zakletá v čase s obľúbenou témou časovej slučky. Princezná Ellena musí v sebe nájsť odvahu a čisté srdce, aby zachránila svoje kráľovstvo a samú seba zakliatu v opakujúcom sa dni jej dvadsiatych narodenín, do ktorého sa začne budiť. Ďalšou snímkou v niektorých kinách môže byť nemecká romantická komédia Nightlife režiséra Simona Verhoevena o nespútanom a živelnom Milovi, ktorý má jeden večer na získanie srdca svojej vyvolenej slečny. 

Tretí decembrový týždeň bude kľúčový. Mohli by sme vidieť animovanú rozprávku od režiséra Alexsa Stadermanna, 100% vlk o chlapcovi, ktorý musí presvedčiť svoju rodinu, že je skutočným vlkolakom a nie pudlíkom, na ktorého sa premenil. Snímka by sa premietala so slovenským dabingom. 

No do kín by mohla doraziť aj dlho-očakávaná, s päť-krát popresúvanou premiérou, snímka režisérky Patty Jenkins, Wonder Woman 1984. Ak otvoria multiplexy, film by sme si na veľkom plátne užili vo formátoch 2D, 3D a IMAX 3D. Princezná Diana a.k.a. Wonder Woman sa v novej dobrodružnej etape svojho života, odohrávajúcej sa v 80. rokoch, stretne tvárou v tvár dvom novým nepriateľom – Maxovi Lordovi a svojej nemesis Cheetah. V hlavných úlohách uvidíme Gal Gadot, Chrisa Pina, Robin Wright, Connie Nielsen a v úlohách spomínaných nepriateľov Pedra Pascala a Kristen Wiig.

Na Vianoce by sme mohli v kinách vidieť českú komédiu od režiséra Vojtěcha Moravca, Matky o štyroch kamarátkach a ich životoch ako matkách, manželkách, dcérach, priateľkách a ženách. V hlavných úlohách štyroch kamarátok Hana Vagnerová, Gabriela Marcinková, Petra Hřebíčková a Sandra Nováková. 

O deň neskoršie, u nás netradične v piatok na Prvý sviatok vianočný, by mohol prísť do kín animovaný film štúdii Disney, Duša v réžii Peta Doctera. Netradične preto, lebo v tento deň by mal mať v USA film premiéru aj na streame Disney+. Film o tom ako sa stávame tým kým sme, podstate duši človeka a fantastickom mieste, ktoré „obdarúva“ čerstvo narodené duše vlastnosťami, návykmi, talentom, či zlozvykmi. Ak budú kiná, film sa bude premietať ako so slovenským dabingom, tak aj v anglickom origináli s titulkami, v ktorom budeme počuť Jamieho Foxxa, Tinu Fey, či Angelu Bassett.

Silvester, ktorý tento rok bude bez klasického ohňostroja v meste, môže priniesť do kín dva nové filmy. Opäť animák a síce francúzskej produkcie s názvom Yakari od tvorcov Toby Genkel a Xavier Giacometti o dobrodružstvách statočného mladého indiána z kmeňa Siuxov a mustangovi rýchlym ako blesk. Film bude so slovenským dabingom. 

A úplne posledným filmom tohto roka môže byť hororový thriller Bež! od režiséra Aneesha Chagantyho. Napínavý, hitchcockovsky ladený film sleduje mladé dievča Chloe, ktoré je na vozíku a vyrastá iba so svojou oddanou a starostlivou mamou v úplnej izolácii. Jedného dňa však začne na povrch prenikať zlovestné mamičkino tajomstvo. V hlavnej úlohe matky uvidíme Sarah Paulson a v úlohe dcéry uvidíme herečku Kieru Allen, ktorá je v skutočnosti na invalidnom vozíku a jej výkon je o to intenzívnejší.

Situácia s otvorenými kinami sa môže zmeniť zo dňa na deň. Či skutočne uvidíme všetky decembrové filmové novinky v kinách je otázne. Držme si palce nech je ich čo najviac. O prípadných zmenách budeme informovať.

  Foto © Filmtopia/Continental Film/Bonton Film

Súvisiace články