V rámci piatich noviniek prichádzajú dnes do našich kín aj filmy Čas, G.I.Joe: Snake Eyes, či Teddy

22.7.2021|Ivet Kollárová|

Pred filmovým vrcholom posledného júlového týždňa, kedy nás čaká kvantitatívna bomba leta, tu máme priestor na menší oddych. Počet filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín sa oproti minulému týždňu znížil a tak spolu s piatimi novými filmami, môžeme v kinách doháňať aj staršie tituly. 

Vizionársky filmár M. Night Shyamalan nám predstavuje mrazivý, tajomný thriller Čas (Old) o rodine na tropickej dovolenke, ktorá sa razom zmení na nočnú moru. Pláž na ktorej už niekoľko hodín relaxujú, spôsobuj ich rýchle starnutie... celý život zažívajú v jeden jediný deň. Väčšina z nás sa bojí starnutia. Predstava, že by sme sa ocitli na mieste, kde čas beží omnoho rýchlejšie, než je obvyklé, by preto asi každého vydesila k smrti. Vitajte v nočnej more servírovanej hororovým mágom M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel, Rozpoltený).

Pre rodinu s dvoma malými deťmi to mala byť dokonalá dovolenka. Luxusný hotel v tropickom raji a hotelierov tip na tajnú pláž nasvedčujú tomu, že rodinná dovolenka bude podľa ich predstáv. Aj keď deti, by určite ocenili aspoň malé dobrodružstvo. Na prvý pohľad pláž naozaj nemá chybu - je nádherne piesčitá, obklopená skalami a blankytne modré more láka k tomu, aby ste do neho okamžite skočili. Na druhý pohľad už to také ideálne nie je, pretože z prítomnosti ďalších opaľujúcich sa turistov je jasné, že podobný "tajný" tip dostalo omnoho viac ľudí, aj keď stále nejde o nič, čo by malo rekreantov znepokojovať. Problémy v raji sa prejavia až vo chvíli, keď deti na pláži nájdu opustené veci patriace iným hosťom hotela a z mora vytiahnu mŕtvolu. Než sa z prvotného šoku spamätajú, čaká ich oveľa väčší šok - všetci náhle, nevysvetliteľne, rapídne starnú, čo vidno najmä na deťoch. Tam, kde pred chvíľou stáli dvaja drobci, sú teraz vydesení tínedžeri na prahu dospelosti. Všetkým na pláži je vzápätí jasné, že ak sa chcú dožiť večera, musia okamžite vypadnúť. Lenže to nebude také jednoduché.

"Príbeh filmu vychádza z komiksu Sandcastle, ktorý mi dali prečítať dcéry. Nápad, že sa hrdinovia ocitnú na mieste, kde začnú neuveriteľne rýchlo starnúť, ma okamžite nadchol, "hovorí Shyamalan. "Začal som ho rozvíjať a došlo mi, že ten film môže byť desivý a zároveň veľa emocionálny. Navyše ma k tomu priviedli moje dievčatá, takže je to pre mňa o to citlivejšia tému. Asi starnem, "dodáva režisér. V hlavných úlohách Thomasin McKenzie, Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, či Eliza Scanlen. 

Dnes do kín prichádza aj originál príbeh legendárneho, tajomného bojovníka v snímke G.I.Joe: Snake Eyes (Snake Eyes) od režiséra Roberta Schwentkeho. G. I. Joe je označenie tajnej vojenskej  jednotky, ktorá rieši úlohy, na ktoré nikto iný nestačí. Muž prezývaný Snake Eyes je jej najzáhadnejším členom. V akčnom filme G. I. Joe: Snake Eyes tohto držiteľa čiernych opaskov snáď vo všetkých bojových umeniach spoznáte oveľa viac.

Čo človeka privedie k tomu, že chce zasvätiť svoj život fyzickej likvidácii grázlov všetkého druhu? V prípade muža prezývaného Snake Eyes bola hlavnou motiváciou stará dobrá pomsta. Po násilnej smrti otca sa vydal na nebezpečnú a krvavú cestu, ktorá pre neho skôr alebo neskôr nemohla dopadnúť dobre. Našťastie stretol Tommyho (fanúšikovia fenoménu G. I. Joe ho poznajú pod prezývkou Storm Shadow), vznešeného japonského bojovníka, ktorý ho vzal do svojej krajiny a umožnil mu trénovať v radoch členov prastarého bojového klanu. Kód cti, ktorý jeho členovia dodržiavajú, stavia Snake Eyes pred zásadné dilemy. Napríklad - môže byť túžba po pomste tou jedinou ľudskou motiváciou? Priateľstvo s Tommym ho núti dodržiavať "správne" pravidlá klanu, túžba pomstiť otca za každú cenu ho však neustále láka na scestie. Lavírovať medzi dobrom a zlom sa nedá dlho, zvlášť keď do osudov hrdinov príbehu vstúpi Cobra - mocná organizácia, ktorá túži po vláde nad svetom a je ochotná pre ňu ísť doslova cez mŕtvoly.

Maskovaný a nemý Snake Eyes, ktorého diváci poznajú z predchádzajúcich dvoch filmov zo sveta G. I. Joe, patrí k najtajomnejším akčným hrdinom vôbec. "A to je odpoveď na otázku, prečo sme sa jeho príbeh rozhodli natočiť," hovorí predstaviteľ titulného hrdinu Henry Golding (Last Christmas, Gentlemani). "Vraciame sa na začiatok, do doby, keď ešte nemal nastavený morálny kódex, nebol tým smrteľne nebezpečným mlčanlivým bojovníkom v maske. Diváci budú veľmi prekvapení, z akých pomerov vzišiel, "sľubuje Golding. V hlavných úlohách uvidíme Henryho Goldinga, Samaru Weaving, Úrsulu Corberó, Andrewa Kojiho, Petra Mensaha, Iko Uwaisa, Haruku Abe, Simona China, či Takehiro Hira.

Dnešný premiérový deň prinesie do kín aj dva rodinné filmy pre deti. Prvý, hraný z nich natočil český režisér F.A. Brabec s názvom Gump – pes, ktorý naučil ľudí žiť. Príbeh psej pravdy, lásky a nádeje. „Som Gump a bol som túlavý pes.“ Ono vlastne každý pes je v sebe tak trochu túlavý do tej doby, kým nájde svoje šťastie, a to šťastie nájde pes len s človekom. Môj príbeh je o hľadaní psieho šťastia a tiež o prekážkach na ceste k tomu správnemu človeku. Je o sile nezlomnosti, ktorá sa ukrýva v každom psovi. Áno, aj v tom vašom, vo vašej čivave, ktorá na vás čaká celý deň, kým prídete z práce. Aj v tom buldokovi, ktorý za vami pomaličky kráča a sotva chytá dych. Dám svoju dušu za to, že keby vám niekto chcel na tomto svete ublížiť, tak až potom spoznáte, aké silné má váš pes srdce a čo jeho láska k vám znamená. Tento film vám tak otvorí oči, pretože čo človek v psom srdci zničí, to môže zasa len človek uzdraviť. 

Rodinný film režiséra F.A. Brabca je o svete videným očami túlavého Gumpa. O svete, o ktorom mnoho z nás veľa nevie. O tom, ako nás vidia zvieratá a ako je ten náš svet pre ne dôležitý. Ten svet, ktorý im dáva domov, silu, nádej, ale taktiež bolesť. Dobrodružný príbeh skutočných psích hrdinov a ľudí okolo nich. Vo filme si zahrali Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Anna Šulcová a ďalší.

Druhý film je animovaný a vracia nás späť do praveku. Režisér Joel Crawford natočil pokračovanie o najslávnejšej pravekej rodine s názvom Krúdovci: Nový vek (Croods 2). V pokračovaní úspešnej animovanej komédie Krúdovci zistia, že hrdinovia doby kamennej to vskutku nemajú jednoduché. Nestačí, že im na každom kroku hrozí zožratie od hladných potvor. Oni navyše museli stretnúť rodinu, ktorá je lepšia ako tá ich. Teda aspoň to tak vyzerá.

Za to, že Krúdovci sú trochu zaostalí môže nepochybne otec Grug. Ten sa držal hesla "Všade dobre, v jaskyni najlepšie" a bránil im tak v osobnom rozvoji. Keď konečne prekonali strach a Grugov odpor, Krúdovci zistili, že svet môže byť výborným miestom na životu, keď máte kľučku a narazíte na nejaký ten úrodný a bezpečný kúsok zeme. Po mnohých našľapaných kilometroch a viacerých príjemných aj nepríjemných zážitkov Krúdovci také miesto našli. Malo však jednu nevýhodu. Žila na ňom iná rodina - Lepšilovci. Už ich priezvisko napovedá, že sú na trochu inej civilizačnej úrovni než viditeľne zaostalí Krúdovci. Vynaliezavý Phil Lepšilov, hlava rodiny, zaistil svojim blízkym komfort, o akom sa Krúdovcom ani nesnívalo. Aj vďaka tomu je jeho rodina milá, vľúdna a priateľská a plne pripravená privítať Krúdovcov vo svojom stromovom dome, kde majú okrem mnohých vymožeností aj pravekého predchodcu televízie. Z histórie vieme, že keď na seba narazia rozdielne vyspelé civilizácie, nevyhnutne to medzi nimi začne škrípať. Škrípe to aj medzi Krúdovcami a Lepšilovcami a je to počuť na míle ďaleko. Nezhody je počuť až za vysokú stenu, ktorú Lepšilovci vybudovali, aby sa ochránili pred nebezpečenstvom, ktoré na nich číha. Lenže žiaden múr nepostavíte tak, aby bol neprekonateľný, a tak je pravdepodobné, že sa hrubá sila neokresaných Krúdovcov bude hodiť.

Podľa kreatívnej producentky DreamWorks Animation Kristin Lowe, spočíva úspech Krúdovcov v tom, že hoci žijú v alternatívnom praveku, ich starosti a radosti sú nám všetkým veľmi blízke. "Je to rodina, ktorá sa skrátka snaží prekonať všetky prekážky, ktoré im život stavia do cesty. Keď niekto z nich urobí chybu, spravil ju z lásky k ostatným členom svojej svorky. Poznáme to všetci, ale je dobré si to občas pripomenúť, "hovorí Kristin Lowe. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Petra Rúfusa, Kristínu Svarinskú, Luciu Hurajovú, Zuzanu Kronerovú, Andreu Karnasovú, či Mareka Suchitru.

Predposledný júlový týždeň ponúkne v kinách aj jeden klubový film a to konkrétne francúzsku coming-of-age dramédiu Teddy od bratov Ludovica a Zorana Boukhermanovcov. Dedinčania alebo vlkolak? Vo francúzskom vidieckom mestečku je dvadsaťročný Teddy poškriabaný neznámou šelmou a pomaly prechádza desivými a zároveň komickými zmenami lykantropie a dospievania. Francúzsko, Pyreneje. Miestnych dedinčanov hnevá prítomnosť vlka. Dvadsaťročný Teddy žije so svojim adoptívnym strýkom a pracuje ako výpomoc v masážnom salóne. Jeho priateľka Rebecca čoskoro maturuje a má pred sebou svetlú budúcnosť. Začína sa horúce leto. Avšak Teddyho za splnu mesiaca poškriabe neznáma šelma v lese. Ako týždne ubiehajú, mladíka začínajú premáhať zvieracie pudy... Režisérske dvojičky Ludovic a Zoran Boukherma prinášajú originálnu fúziu hororu a komédie so spoločenským podtextom francúzskeho vidieka. V hlavných úlohách Anthony Bajon, Christine Gautier, Ludovic Torrent, či Noémie Lvovsky.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm

Súvisiace články