Prehľad filmov na september 2021 – Zátopek, Shang-Chi, Atlas vtákov, Správa,Nie je čas zomrieť,Gunda

1.9.2021|Ivet Kollárová|

Leto nám ubehlo ako voda a my sa dnes ocitáme v mesiaci september, ktorý nás pomalými krokmi prenáša do jesenných dní, a to aj napriek tomu, že oficiálne máme stále leto, avšak na počasí to už je poznať. Fanúšik filmu si z počasia ťažkú hlavu nerobí, pretože či je teplo, či zima vždy sa dá schovať do prítmia kinosály a k tomu si vychutnať to najlepšie, čo pre nás po svete zháňajú naši distribútori. A september v kinách bude opäť výnimočný, čaká nás 25 nových filmov, z ktorých je až 12 v slovensko-českej, príp. ostatnej koprodukcie, čo je veľmi slušný počet. 

Čakajú nás dva veľké blockbustre - na začiatku mesiaca nová marvelovka Shang-Chi a na konci mesiaca nový dlho-očakávaný James Bond. Z klubovej scény prídu do kín filmy hrané na prestížnych filmových festivaloch, z ktorých vypichnem filmy ako Gunda, Láska pod kapotou, Mainstream, či Každá minúta života. No a keďže septembrom štartuje nová oscarovská sezóna v kurze sú medzinárodné filmové festivaly, z ktorých môžeme očakávať niekoľkých potenciálnych oscarovských kandidátov. Dnes začína MFF Benátky, neskôr sa pripoja Telluride a MFF Toronto. U nás od 14. septembra začína MFF Cinematik s výborným lineupom ako so zaujímavými domácimi snímkami, tak aj horúcimi hitmi s prestížnych filmových festivalov.

Štartujeme obdobie, ktoré z filmového hľadiska prináša veľa zaujímavého. A pretože stále balansujeme na hrane nepredvídateľného, ostáva nám dúfať do najbližších dní, týždňov a mesiacov, aby nám našu číru filmovú (a inú) radosť nič nenarušilo. September nám ponúkne päť plnohodnotných filmových týždňov. Hneď ten prvý odštartuje šiestimi novými filmami a novinkou od Marvelu, Shang Chi: Legenda o desiatich prsteňoch v réžii Destina Daniela Crettona. Legendárny bojovník Shang Chi bude musieť čeliť svojej minulosti, ako aj zlým protivníkom, ktorí sa mu postavia do cesty vo víre udalostí, ktoré odštartuje tajná organizácia Desať prsteňov. V hlavných úlohách Simu Liu, Awkwafina, Michelle Yeoh, Fala Chen, Benedict Wong, či Tim Roth.

Od režisérky Castille Landon prichádza do kín film After: Tajomstvo - nové filmové pokračovanie svetového fenoménu After sľubuje nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina a tvrdý boj o budúcnosť ich vzťahu. Po ľahkej romance bude k dispozícii aj animovaný rodinný film a pokračovanie snímky Baby šéf, v réžii Toma McGratha s názvom Baby šéf: Rodinný podnik. A kto by mal chuť na horor, režisér a producent James Wan prichádza s novinkou o desivých snoch, z ktorých sa vykľuje skutočná realita s názvom Vtelenie zla

Sériu česko-slovenských snímok na september odštartujeme českou komédiou od herca a režiséra Michala Suchánka, Večierok o stretnutí bývalých spolužiakov, ktoré naberie nečakaný zvrat. V hlavných úlohách Karel Roden, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer, Marek Taclík, či Marián Čekovský. Prvý septembrový týždeň ponúkne aj veľmi milú a úprimnú klubovú snímku o najstaršej školáčke na svete s názvom Gogo od režiséra Pascala Plissona, ktorý na plátna kín prináša životný príbeh 94ročnej Priscilhy Sitieneiovej z africkej dedinky Ndalatu.

Druhý septembrový týždeň prinesie do kín štyri nové filmy a všetky sú slovenskej, či českej produkcie. Na nedávno skončenom MFF Karlovy Vary si novinka režiséra Davida Ondríčka odniesla cenu divákov a úplne zaslúžene. Nie len kvôli filmovým a hereckým kvalitám, ale aj preto, že hlavná postava filmu si vo svojej dobe získala srdcia všetkých, nie len športových nadšencov v Česko-Slovensku. Reč je o bežcovi na dlhé trate, Emilovi Zátopkovi a životopisnom filme Zátopek. V hlavných úlohách si manželov Emila a Danu Zátopkových zahrali Václav Neužil a Martha Issová.

Dvojica tvorcov Martin Kopp a Jakub Štáfek prinášajú po úspešnom online seriáli rovnomenný celovečerný film Vyšehrad o kontroverznom futbalistovi Lavim, ktorého život sa obráti hore nohami po prestupe zo slávnej Sparty Praha do dedinského SK Slavoj Vyšehrad. Kto má rád romantiku si užije českú romantickú komédiu od Jaroslava Fuita Jedine Tereza, ktorá ponúka príbeh lásky, ktorá sa ocitla v najkritickejšom bode a človeka, ktorý za jej záchranu urobí čokoľvek. V hlavných úlohách Václav Kopta, Veronika Kubařová, Lenka Vlasáková, či Iva Janžurová. 

Z MFF Karlovy Vary prichádza rovnako výnimočná slovensko-česká snímka od režiséra Mira Rema, Láska pod kapotou o rýchlych autách, novej sile do života, láske na závodisku medzi mechanikom Jaroslavom a autokrosovou vodičkou Jitkou. Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenského pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

Rovnako štyri snímky ponúkne aj tretí septembrový týždeň, tri sú v česko-slovenskej a inej koprodukcii a jedna francúzska. V inej koprodukcii, konkrétne v ukrajinsko-litovsko-slovenskej koprodukcii uvidíme drámu Predtuchy od režiséra Vjačeslava Kryštofoviča. Ako sa hovorí všetko v živote má svoj čas, týmto heslom sa riadia aj hlavní predstavitelia, ktorí hľadajú odpovede na životné otázky, no na odpovede musia počkať do toho správneho momentu. Od režiséra Jana Prušinovského uvidíme komédiu Chyby, ktorá je vzťahovou romancou o chybách, ktoré robí každý z nás, a o ich odpúšťaní. 

Ďalším filmom si na chvíľu odskočíme do Francúzska. Režisér Laurent Tirard natočil komédiu Prípitok, ktorá búra tzv. štvrtú stenu o chlapíkovi, ktorý túžobne čaká na správu od svojej ex, zatiaľ čo sa snaží prežiť nekonečne dlhú rodinnú večeru, ktorá vyústi v nečakaný návrh. Rozprávačom a hlavnou postavou filmu je francúzsky komik Benjamin Lavernhe. Na MFF Karlovi Vary mala premiéru aj dokumentárna snímka, ktorá vyvolala vášnivé diskusie nie len medzi rodičmi, v réžii Eriky Hníkovej Každá minúta života. Film sleduje manželov Michala a Lenku Hanuliakových, ktorý sa snažia zo svojho syna vychovať „kvalitného človeka“ a úspešného špičkového športovca a uskutočňujú tak svoj malý/veľký svojský experiment.

Štvrtý septembrový týždeň uvidíme v kinách päť nových filmov, a štyri z nich môžeme zaradiť do klubovej scény. Najskôr však roztomilá animovaná rozprávka pre deti v réžii Alexsa Stadermanna, 100% Vlk, ktorej stredobodom je mladý chlapec Freddy Lupine, ktorý pochádza z rodu vlkolakov a tak sa očakáva aj jeho premena na toto stvorenie. Veľkým prekvapením pre všetkých a najmä Freddyho je, keď sa premena nie veľmi podarí a on sa zmení na pudlíka. Novinka režisérky Gii Coppola Mainstream mala premiéru na minuloročnom MFF Benátky a teraz mieri do našich kín. Film sa zameriava na fenomén doby, sociálne siete a rôzne súkromné streamovanie života. Frankie si myslí, že našla cestu k internetovej sláve, keď začne nakrúcať videá na Youtube s charizmatickým cudzincom - dokým sa nezjaví temná stránka virálnej slávy, pri ktorej hrozí, že ich zničí oboch. V hlavných úlohách Maya Hawke, Andrew Garfield, Nat Wolff, či Jason Schwartzman.

Z Nórska prichádza rodinná vojnová snímka Útek cez hranice od režisérky Johanne Helgeland o štyroch deťoch, dvoch židovských, ktoré sa počas druhej svetovej vojny pokúšajú dostať z Nórska do neutrálneho Švédska. Nadväznosti na predchádzajúci film prichádza do našich kín vojnová dráma od slovenského režiséra Petra Bebjaka, Správa o príbehu dvoch väzňov, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim, ktorí následne vypracovali správu o genocíde, ktorá pomohla ukončiť zomieranie tisícov ľudí a zmenila vývoj druhej svetovej vojny. V hlavných úlohách väzňov Noel Czuczor a Peter Ondrejička. Ďalším filmom z MFF Karlovy Vary je novinka od režiséra Olma Omerzu, Atlas vtákov, ktorá prepletá komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. V hlavných úlohách Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, či Vojtěch Kotek.

Posledný piaty septembrový týždeň prinesie do kín šesť snímok a môžeme sa tešiť na mix Hollywoodu a klubovej scény. Hollywoodsku pochodeň bude niesť minulý rok niekoľkokrát odložený a v sérii o Jamesovi Bondovi už 25. film Nie je čas zomrieť v réžii Caryho Joji Fukunaga. Film bude posledným filmom pre Daniela Craiga v úlohe Bonda, ktorého v priebehu štrnástich rokov stvárnil v piatich filmoch. Po boku Craiga si vo filme zahrali aj Ana de Armas, Léa Seydoux, Rami Malek, Ralph Fiennes, Christoph Waltz, Naomie Harris, Billy Magnussen, Jeffrey Wright, Ben Whishaw, či Lashana Lynch.

Ďalším českým filmom v septembrovom výbere je novinka od režiséra a scenáristu Rudolf Havlík, Minúta večnosti, ktorý natočil na Islande v extrémnych podmienkach divokej prírody komornú dobrodružnú drámu Minúta Večnosti. V hlavnej úlohe otca a dcéry sa predstavuje Jiří Langmajer a Martina Babišová. Koncom mesiaca si budeme môcť pozrieť aj novinku od režiséra Woodyho Allena s názvom Festival pána Rifkina, ktorý rozpráva príbeh o manželskom páre, ktorý sa zúčastní MFF San Sebastian a ktorý pod kúzlom atmosféry festivalu opäť prežije milostnú romancu, avšak nie tak ako by sme si mysleli. Zaujímavú dokumentárnu snímku Gunda ponúkne aj režisér Viktor Kosakovskij. Film zobrazuje každodenný život zvierat na farme a hlavnými postavami sú prasnica Gunda, dve kravy a jedna jednonohá sliepka. Film nám pripomína hodnotu života, tajomstvo vedomia zvierat, ale aj toho nášho vlastného.

Koncom mesiaca budeme mať v kinách aj film od našich južných susedov. Maďarský režisér Hajni Kis natočil rodinnú drámu Iná svorka, v ktorej sa otec a dcéra vydávajú na cestu za poznaním a odpustením. Mesiac september ukončí opäť česká snímka, komediálna dráma Zbožňovaný v réžii Petra Kolečka. Film rozpráva príbeh uznávaného a obľúbeného pediatra Zdeňka, ktorý odchádza do dôchodku a celá jeho rodina sa teší ako si ho konečne užijú. No Zdeněk má jedno malé tajomstvo, a síce milenecký pomer s kolegyňou, ktorá sa rovnako teší a nádeja, že na neho bude mať Zdeněk konečne čas. V hlavných úlohách Jiří Bartoška, Ivana Chýlková, Zuzana Kronerová, Jiří Langmajer, či Taťjana Medvecká.

  Foto © BontonFilm/CinemArt/ForumFilm

Súvisiace články