Do kín mieri kanibalistický Bones and All, animovaný Neobyčajný svet, ale aj prvý Vianočný príbeh

24.11.2022|Ivet Kollárová|

Mesiac november ukončíme v kinách so štyrmi novými filmami. A od včera 23. novembra prebieha v Bratislave Filmový festival Inakosti. Jeho návštevou nie len, že podporíte komunitu LGBTI+, no zároveň si môžete vychutnať zaujímavé filmy s pútavými príbehmi a nahliadnuť tak do života týchto krásnych ľudí...ak váhate, určite nebol lepší čas ako práve teraz. Festival prebieha v bratislavských kinách Mladosť a FTF VŠMU do 29. novembra (viac info na stránke ffi.sk). 

Pre konvenčnejších, v určitom slova zmysle :) ponúkne posledný novembrový týždeň festivalového obľúbenca, oscarovskú nádej a hororovú, kanibalistickú pochúťku od talianskeho režiséra Luca Guadagnina Bones and All. Zaľúbia sa do seba a vydajú sa na cestu Amerikou osemdesiatych rokov. 

Okrem lásky ich však spája aj neodolateľná chuť na ľudské mäso... Maren je mladá žena, ktorá chce to isté, čo my všetci – byť rešpektovaná, byť obdivovaná, byť milovaná. Komplikuje jej to však zvláštna potreba, ktorou trpí odmalička. Vyčíta si, že sa jej kvôli čudesným chúťkam rozpadla rodina a má množstvo otázok. Rozhodne sa vypátrať svoju odcudzenú matku a na ceste spoznáva charizmatického mladíka menom Lee, ktorý má rovnakú potrebu ako ona sama. Zvláštne spojenectvo nesúrodej dvojice rýchlo prerastie v lásku až do špiku kostí, na dlhej ceste ich však čaká množstvo prekážok.

Film si z MFF Benátky 2022 odniesol Strieborného leva pre režiséra a cenu Marcella Mastroianniho pre mladého herca/herečku, ktorú získala novicka vo filme Taylor Russell. Po jej boku si vo filme zahrali Timothée Chalamet, Chloë Sevigny, Michael Stuhlbarg, Mark Rylance, Jessica Harper, André Holland, Johanna McGinley, David Gordon Green, Francesca Scorsese a ďalší. 

Pokiaľ prvý film veľmi pre deti nebol, ďalšej novinke v kinách sa tí najmladší určite potešia. Filmoví tvorcovia Don Hall a Qui Nguyen natočili animovaný, dobrodružný film Neobyčajný svet (Strange World). Úchvatné prostredie filmov štúdia Walt Disney Animation dokáže byť fantastické a vzbudzujúce rešpekt, pozývajúce nás na miesta, ktoré sme videli len vo svojej fantázii – od Zootopie po San Fransokyo, od Arendelle po 8-bitovú arkádu, od Kumandra po Coronu. Žiadny svet však ešte nebol taký úžasne zvláštny ako najnovšie dobrodružstvo z dielne Walt Disney Animation. Vydajte sa na cestu hlboko do “Neobyčajného sveta”, ktorý sa odohráva v obrovskom, skrytom, podzemnom svete, kde na vás čakajú bizarné stvorenia a hroziace nebezpečenstvá a dobrodružstvá. Cesta ich zavedie do sveta, o ktorom nikto netušil, že existuje, kde sa stretnú s množstvom neznámych tvorov – niektorých zvláštnych, niektorých podivuhodných a niektorých vyslovene nebezpečných. Najväčší objav, ktorý na Cladeov čaká, je však kľúčom k ich vzájomnému vzťahu a k tomu, čo ich čaká v budúcnosti.

Originálne akčné dobrodružstvo “Neobyčajný svet” od Walt Disney Animation Studios predstavuje legendárnu rodinu prieskumníkov, Cladovcov, ktorí sa pokúšajú prekonať nezmapovanú, zradnú krajinu spolu s pestrou posádkou, v ktorej nechýba trojnohý pes a množstvo dravých tvorov. “Tento veľmi zvláštny svet je vlastne alegóriou na planétu Zem,” hovorí režisér Don Hall. “Všetko sa začalo tým, že som premýšľal o svojich synoch a o svete, ktorý zdedia. Ako sa líši od toho, čo som zdedil po svojom otcovi?” Hall sa oprel do myšlienky otcov a synov – ako nie vždy vidia svet rovnako. “S mojím otcom máme skvelý vzťah,” hovorí, ”On je farmár a ja som mu ako malý vždy pomáhal. Ale keď som mal 14 rokov, všetko sa zmenilo. Zrazu som napríklad sadil a uvedomil som si, že to už jednoducho nechcem robiť. Nebol som to ja. Pri mojom otcovi s tým nevznikol problém, ale často na tento okamih myslím a napadlo mi, že by bolo zaujímavé preskúmať vzťahy medzi otcom a synom a to, aké očakávania kladieme na svoje deti – či už úmyselne, alebo neúmyselne.

Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Daniela Fischera, Martina Klinčúcha, Vladimíra Jedľovského, Luciu Hurajovú, Kristínu Turjanovú, Borisa Al-Khalagiho, Michaelu Medvecovú, Petra Kolárika, Petru Lángovú, Rastilava Sokola, Tomáša Majlátha, Lenku Libjakovú, Mareka Suchitru, Dušana Szabó, Filipa Šebestu, či Victora Ibara. 


Presne mesiac pred Vianocami si môžeme v kinách vychutnať český film Vianočný príbeh (Vánoční příběh) od režisérky Ireny Pavláskovej. Komédia s hviezdnym obsadením, ktorá sa odohráva počas Štedrého dňa. Film predstaví celú plejádu českých hercov od Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse, Karla Rodena, Hynka Čermáka alebo Jiřiny Bohdalovej, ale aj francúzsku hereckú legendu Pierra Richarda.

Originálna snímka plná nečakaných situácií, emócií, dojemných chvíľ, ale aj zábavy odkrýva rodinné vzťahy u Skálov, kde „vládne“ známa herečka Skálová v podaní Jiřiny Bohdalovej. Jej syn stvárnený Karlom Rodenom rieši svoju prostorekosť a priateľku. U Pazderkov sa zase preberajú nepozvaní hostia a vzájomné vzťahy, ale pri sviatočnom stole sa nakoniec stretnú všetci tí, ktorí tam patria. Na horách sa sviatky rozhodne osláviť Viktorova rodina, ktorá rieši manželský ,,štvoruholník,, – on, ona, jej milenec a opatrovateľka v podaní Hynka Čermáka, Jany Plodkovej, Jana Nedbala a Sáry Sandeva.

„Všetko v scenári sa točí okolo Vianoc, takže pohladí, je plný pohody, ale tiež rozosmeje a myslím, že sa v ňom nájde každý,“ vysvetlila filmová študentka a zároveň opatrovateľka Sára Sandeva, s ktorou súhlasí aj Hynek Čermák. „Mňa scenár prekvapil tým, koľko prekážok kladie postavám. To sa mi veľmi páči, zvlášť pri komediálnych veciach. Situačný humor vzniká z toho, že postava musí prekážky prekonávať a divák vie viac, ako oni. A to je v tomto scenári skvelo vymyslené,“ vysvetlil herec.

Vo filme si zahrali Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jana Plodková, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Vladimír Polívka, Máša Málková, Sára Sandeva, Jan Nedbal, Jitka Sedláčková, Pavel Kříž, Václav Neužil, Pavla Beretová, Albert Čuba, Jana Bernášková, Veronika Žilková, Jiří Ployhar, Denisa Biskupová, Filip Červenka

Dokumentom na týždeň je film Martina Palúcha s názvom Odpočítavanie - posledný film Ivana Palúcha. Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii, ktorého protagonistom je predstaviteľ nezabudnuteľného Adama Šangalu, či Princa Bajaju.

Po stredometrážnom televíznom dokumente Herec Ivan Palúch (2021) prichádza do kín celovečerný film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha. Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch sa v ňom rozhodol vyrozprávať životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940 – 2015), predovšetkým prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil. Ukážky zoradil proti prúdu času a významnými rokmi zlomu v jeho živote a kariére ich rozdelil na tri obdobia: 2015 – 1989, 1989 – 1969 a 1969 – 1960.

Diváci uvidia Ivana Palúcha v rôznych hereckých polohách od dramatických, cez romantické až po veseloherné po boku domácich (Jozef Kroner, Magda Vášáryová) i zahraničných (Annie Girardot, Anna Karina, Anita Pallenberg) hviezd, ale nahliadnu aj do archívov ŠtB. Pretože hercovi, ktorý mal v roku 1969 na festivale v Cannes tri filmy, po návrate domov odobrali pas a režiséri ho postupne prestali obsadzovať. Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha nie je len filmom o známom hercovi, ale aj o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Continental Film

Súvisiace články