Televízne seriály na Slovensku

24.5.2009|Slavo Sochor|
Televízne seriály na Slovensku

Ako sa tak pozeráme, seriály sú všade. V televízii, na DVD a ako sa môžeme presvedčiť v posledných rokoch ich je veľa aj na internete - protizákonne. Minule sme pátrali a jeden z najväčších portálov, na ktorom si diváci mohli pozrieť zdarma seriály, často i so slovenským dabingom, pomohla protipirátska únia potichu uzatvoriť a ešte sa s tým prevádzkovatelia stránky aj pochválili.

Slovenským divákom často chýba nová seriálová – americká tvorba v televízii, a tak často pátrajú po pirátskych nahrávkach na internete. Slovenské televízie kupujú zahraničné seriály po roku, niekedy po dvoch  od americkej premiéry. Ide o strategické dôvody. Vysielanie či nákup akvizícií závisí od toho, či sa na amerických alebo iných obrazovkách v rôznych krajinách uchytí – získa divácky záujem. Nízka sledovanosť niektorých amerických seriálov na Slovensku zas plynie z toho, že vytrvalí fanúšikovia si daný seriál už dávno pozreli (stiahli z internetu).

Ako príklad uvedieme seriál DEXTER, ktorý zožal úspech v Amerike a už sa tam pripravuje ??? séria. Slovenská televízia tento seriál zakúpila od svetového distribútora takmer tri roky od svetovej premiéry a navyše ho nasadila do neatraktívneho vysielacieho času (neskorá noc), ktorý mnohým divákom nevyhovuje. Televízia ale za tento vysielací čas nemôže. Seriál je u nás kvalifikovaný ako prístupný od 18 rokov a teda pred dvadsiatoudruhou hodinou sa vysielať nemôže. I keď výsledky sledovanosti tejto akvizície nie sú najhoršie, očakávania mali mnohí oveľa väčšie. Väčšinu divákov tohto seriálu tvorí skupina ľudí, ktorá sa na internet nevie dostať.

TV seriály na Slovensku

Na slovensku je už dlhoočakávaná aj šiesta séria seriálu SMALLVILLE, ktorý má už síce Televízia Markíza dlhšie zakúpený, ale na vysielanie sa dlho čakalo.
Podľa posledných informácií, ktoré uvádza informačný portál Mediálne.sk, bude nová séria SMALLVILLU nasadená hneď po odvysielaní poslednej série seriálu O.C. CALIFORNIA, ktorý uvádza v programe každú nedeľu.

Jedným z očakávaným seriálov je aj MONK, teda vlastne jeho šiesta séria v hlavnej úlohe s vynikajúcim Tonym Shaoubloudom. Jeho herecký výkon ešte v slovenskom znení zdokonaluje dabing člena divadla Astorka Korzo´90 Borisa Farkaša.

Medzi ďalšie očakávané seriály patria tieto:

Men in Trees
Seriál o spisovateľke, ktorá opustí manžela a rozhodne sa oddísť na Aljašku, do mesta v ktorom nežije takmer žiadna žena. Chce si tam nájsť svojho nového muža...

Boston Legal
Boston Legal je seriál americkej televízie ABC z právnického prostredia, spadajúci do žánru tragikomédie, nadväzujúci na seriál The Practice. V jednej z hlavných úloh seriálu sa objaví aj „hviezdička“ William Shatner.

The Beast
Hlavnú ulohu tohto dramatického seriálu stvárňuje americký herec Patrick Swayze, ktorý hrá vyšetrovateľa Charlesa Barkera. Seriál má jednu sériu a jeho uvedenie v Amerike sa iba pripravuje.

Cashmere Mafia
Dramatický seriál o štyroch kamarátkach, ktoré si navzájom radia o svojej kariére a o rodinných problémoch v New York City. V hlavnej úlohe Lucy Liu, Francis O´Connor a Miranda Otto.

Pushing Daises
Seriál sa odohráva v mestečku Couer d´ Couers. Hlavný hrdina Ned, vie oživiť mŕtvych ľudí. Vo vedľajšej úlohe účinkuje aj herečka ktorá stvárnila postavu Erzsébet Báthory – Anna Friel.

Canterbury´s Law
Televízna séria o obhajkyni Elizabeth Canterbury, šikovnej a premýšľajúcej advokátke, ktorá tvrdo obhajuje svojich nevinných zákazníkov.

Watch over Me
Mladý muž, ktorý pracoval ako bodyguard pre bohatých a nemilosrdných priemyselníkov sa zaplietol do ich života, ktorý bol spojení s podnikaním vo výskume biologických vírusov.

Back to You
Pár úspešných hviezd pracuje v miestnej televízii. V hlavnej úlohe Kelsey Grammer, ktorý stvárnil populárnu postavu rozhlasového poradcu Fraisera. Po jeho boku účinkujú Fred Willard a Patricia Heaton.

Cold Case – Odložený prípad (nové série)
Seriál o skupine vyšetrovateľov, ktorí sa po rokoch vracajú ku starým, odloženým prípadom, ktoré už dávno zapadli prachom.

Without a Trace – Bez stopy (nové série)
Skupina vyšetrovateľov zameraná na hľadanie ľudí, ktorí sa stratili. Slovenské vysielanie obohacuje veľmi dobrý slovenský dabing. V hlavnej úlohe Ivan Laca.

TV seriály na Slovensku

Knight Rider (nové série)
Bojovník Mike Traceur bojuje proti silám zla s pomocou nezničititelného a umelo inteligentného auta.

Kyle XY (nové série)
Seriál o chlapcovi, ktorý sa zjavil vo výskumnom lesoparku. Nevie hovoriť, a dokonca sa musí učiť aj myslieť. S odstupom času sa zistí, že je úplne iný a začínajú sa diať divné veci.

In Justice – Spravodlivosť
Kriminálny seriál sa na amerických obrazovkách dožil iba trinástich epizód, divákov veľmi nezaujal. V hlavnej úlohe Kevin MacLachlan, známy zo seriálu Zúfalé manželky.

The Tudors – Tudorovci
Dramatická séria o kraľovaní a manželstve kráľa Henricha VII. V hlavných úlohách Jonathan Rhys Meyers ale i Padraic Delaney, ktorý si zahral aj v novom česko-slovenskom filme Líštičky.

Life
Mysteriózny seriál o bývalom policajtovi, ktorý sa vracia do práce po rokoch vo väzení. Seriál ma zatiaľ dve série. Hlavnú úlohu hrá Damian Lewis.

Terminator: The Sarah Connor Chronicles
V budúcnosti dôjde k bitke medzi robotmi a ľuďmi. Ľudstvo povedie neohrozený John Connor, syn Sarah Connorovej.

Burn Notice
Jeffrey Donovan ma v pätách F.B.I., pretože sa nachádza na jej čiernej listine. Ale to sú zanedbateľné problémy… Vo vedľajšej úlohe Bruce Campell.

Crusoe
Seriál, dejovo zasadený do 17.storočia, založený na románe z roku 1719. V seriáli sa objavuje aj herec Sam Neill, známy predovšetkým z trojdielneho filmu Záhada bermudského trojuholníka.

My Own Worst Enemy
My Own Worst Enemy je seriál, ktorý kladie otázku "Komu dôverovať, ak sa nemožete spoľahnúť ani sami na seba?". Skúma rozpoltenosť muža, ktorý je doslovne uvrhnutý do zápasu proti sebe samému.

NCIS – NCIS: Námorný vyšetrovací úrad (nové série)
Tím vyšetrovateľov, skúma vraždy a zločiny spojené s námornictvom. Seriálu nechýba noblesa hlavných hrdinov a hlavne vtip, ktorý nechýba ani na patologickom oddelení. V hlavnej úlohe Mark Harmon.

Harper´s Island
Mysteriózny-krimi seriál. Jeho ústrednou témou je vražda siedmych ľudí, ktorá sa udiala pred siedmimi rokmi na ostrove neďaleko Seattlu. Hrajú Elaine a Katie Cassidy.

Criminal Minds – Myšlienky vraha (nová séria)
Seriál o skupine vyšetrovateľov, ktorí sa snažia precitnúť do osoby vraha a tak nachádzajú ďalšie stopy. Zaujímavosťou je, že na Slovensku seriál naraz vysiela Televízia Markíza aj Televízia JOJ.

Gilmore Girl – Ženy z rodu Gilmorovcov (nová séria)
Rodinný seriál o živote ľudí vo vymyslenom mestečku Star Hollow. Emily a jej dcéra Rory prežívajú šťastie aj sklamania. V hlavnej úlohe herečka známa z filmových - komediálnych béčok Evan Všehomúci, Vydáš sa a Basta! – Lauren Graham. 

Leverage
Hlavnými hrdinami sú veľmi dômyselní podvodníci, ktorí sa pokúsia okradnúť veľmi bohatých zlodejov a skorumpovaného podnikateľa.

TV seriály na Slovensku

Lost – Nezvestní
Seriál, o ktorom veľa netreba hovoriť. Pozná ho takmer každý. Prvé dve série už v minulosti vysielala Televízia JOJ. Teraz má zakúpenú aj tretiu sériu.

Alias – Alias (nová séria)
Jennifer Garner, v úlohe medzinárodnej špiónky. Seriál ukončila v roku 2006 piata séria. Práve tú zakúpila televízia Markíza. Ďalej hrajú: Victor Garber, Michael Vartan.

Sturm der Liebe - Sila lásky (nová séria)
Nemecký romantický seriál, v ktorom sa neustále menia vzťahy. Seriál sa na Slovensku stal zaľubou mnohých generácií.

House M.D. - Dr.House (nová séria)
Hugh Laurie účinkuje ako Gregory House. Nekompromisný lekár, ktorý prekvapivo rieši lekárske záhady. S jeho odbornými riešeniami sa ale skutoční lekárski odborníci málokedy zhodujú. V slovenskom znení veľmi dobrý Vladimír Jedľovský.

Law & Order: Specials Victims Unit – Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (nové série)
V tomto seriáli vyšetrovací tím odhaľuje zločincov, ktorí pachájú sexuálne zločiny. Seriál má za sebou už úctihodnú desiatu sériu. Slovenská televízia pre tento rok zakúpila ôsmu sériu.

Hannah Montana – Hannah Montana (nová séria)
Na pódiu je superstar, ale doma je absolútne normálne dievča. Doma je Miley Stewar. Na pódiu Hannah Montana! Seriál sa stal populárny najmä medzi tínedžermi až tak, že si u Walta Disneyho vyprosili celovečerný film.

Grey´s Anatomy – Klinika Grace (nová séria)
Dráma zameraná na profesionálny a osobný život lekárskych odborníkov.Seriál, ktorý v Amerike uvádza kanál ABC, zožal naozaj veľký úspech.

Battlestar Galactica – Hviezda loď Galactica (nová séria)
Určite každého fanúšika potešila informácia, že Slovenská televízia zakúpila práva aj na poslednú – štvrtú sériu tohto populárneho seriálu.

Genesis – En la mente del asesino
Španielsky krimiseriál. Prípady zahalené tajomstvom, pochopenie duše zabijáka – to je práca pre špeciálnu jednotku madridskej polície. Seriál vysielala česká TV Barrandov. Na Slovensku seriál zakúpila STV.

STARŠIE SERIÁLY:

Okrem nových seriálov,  televízie stavia aj na silu starších titulov. Na tie sa vždy mnohí diváci tešia. Pri seriáloch si môžu zaspomínať na časy dávno minulé. Práve tieto teraz televízie vysielajú (t.j. máj-jún 2009):

Dempsey a Makepeacová, Esmeralda, Newyorskí policajti, V uliciach San Francisca, Dr. Stefan Frank, Pobrežná hliadka, Zorro, Doktorka Queenová, Derrick, Sanitka, Rosalinda, Chobotnica, Siska, Policajti z prístavu, Scooby Doo, Taká normálna rodinka, Simpsonovci, A.L.F, Priatelia, Návštevníci a i.

Zdroj:  Moviemania.sk Foto © archív

Súvisiace články

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Seriálové novinky HBO na apríl 2021

Po filmových novinkách prichádzajú na rad seriálové novinky. Priaznivci seriálov si určite prídu na svoje, tešiť sa môžu napríklad na...